Med za zajtrk v Vrtcu Medvode
Prispeval Janja Brezarič s sodelavkami, Vrtec Medvode, enota Medvoška   

OBISK ČEBELARJEV V VRTCU MEDVODE

V novembru (20.11.2009) smo v okviru dobrodelno izobraževalne akcije »En dan za zajtrk med slovenskih čebelarjev« v Vrtec Medvode povabili čebelarje Čebelarskega društva Medvode. Prijazno so se odzvali našemu povabilo in obiskali vse naše enote z namenom otrokom predstaviti delo čebelarjev, življenje čebel ter čebelje izdelke in pridelke. Otroci so si predhodno že ogledali zelo zanimiv in poučen film z naslovom S čebelo do medu.

V enoti Medvoška, kjer je tudi nastal ta zapis sta se nam pridružila še župan občine Medvode g. Stanislav Žagar in ravnateljica vrtca ga. Romana Epih. Skupaj smo preživeli prijetno dopoldne.

Zgovorna in oblečena v zanimivo rjavo čebelarsko uniformo s širokokrajnim klobukom sta nam predstavila kako med sploh nastane, koliko truda vložijo čebele in koliko časa je potrebno, da nastane med. Naučili smo se tudi novo pesmico o čebeli, ki leta od cveta do cveta in v čašicah sladkih nabira med.

Opisovala sta nam proces izdelave medu - od številnih preletov čebel od cvetnega prahu do panja, o izdelavi satja in o vsem delu, ki ga morajo opraviti čebelarji.

Predstavila in razložila sta nam kar nekaj novih izrazov in besed, na primer: mana, medičina, cvetni prah, propolis, matični mleček, vosek. Povedala sta, da imamo glede na to, kje čebele nabirajo medičino, mano in cvetni prah tudi različne vrste medu - gozdni, cvetlični, kostanjev, akacijev, smrekov, hojev... Pogovarjali smo se o tem, kako je med koristen in za kaj in kje vse ga lahko uporabljamo. Razložila sta nam zakaj čebelarji nosijo posebno pokrivalo z mrežico, zakaj kadijo panje in katere vrste čebel so v panju - delavke in matica.

V Sloveniji imamo tudi značilno vrsto čebele Kranjska sivka, ki je prilagojena našim podnebnim razmeram.

In na koncu sta nas presenetila še z darilom. Prinesla sta nam v pokušino tri kozarce različnih vrst medu in nam razdelila brošuro v kateri so prikazani čebelji pridelki, izdelki in značilen slovenski kozarec za med, opremljen z etiketo in ustrezno nalepko z zaščiteno geografsko označbo. Druženje smo zaokrožili s preizkušanjem različnih okusov medu in se poskušali odločiti katera vrsta medu je boljša, kako se razlikujejo med seboj po barvi in čisto za konec smo si pripravili še okusno skodelico čaja z medom.

To je bila za nas čudovita izkušnja.

Zapisala: Janja Brezarič s sodelavkami

 

 


 

Sponzorji: