Zdrava prehrana -aditivi v hrani
Prispeval Nika Cebin, Gimnazija Ledina, Resljeva 12, LJubljana   

V ta sklop so bili vključeni vsi dijaki 1.in 2. letnika in 15 učiteljev GL.

ADITIVI V HRANI

Aktivnosti dijakov

Na različnih embalažah izdelkov poiščite aditive v hrani in jih uvrstite v ustrezno skupino omenjenih aditivov:

· BARVILA (serija E 100),

· KONZERVANSI (serija E 200),

· ANTIOKSIDANTI (serija E 300),

· EMULGATORJI, GOSTILA, STABILIZATORJI (serija E 400),

· KOAGULANTI (serija E 500),

· OJAČEVALCI OKUSA (serija E 600),

· SLADILA (serija E900, razen sorbitola – E 420 in manitola –

E 421).

Če je na embalaži napisano samo ime (brez oznake E), potem s pomočjo ustrezne priložene tabele dodaj omenjeno številko E (pri barvilih upoštevajte tudi to, ali je barvilo naravno ali umetno) in zapišite vpliv tega aditiva na zdravje (njegov faktor tveganja ob zelo pogostem zaužitju).

Ime živila

Prisotni aditivi v živilu (imena)

Oznaka aditiva z E…

Skupina aditivov

COOKIE CRISP

(Nestle)

Hrustljavi kosmiči Himbeer

Čokolino crunch

(PODRAVKA)

Cappuccino vanilla

Krema za torte

(Dr. Oetker)

Prašek za puding z okusom jagode (ROYAL)

Prašek za puding s čokolado

(ROYAL)

Ime živila

Prisotni aditivi v živilu (imena)

Oznaka aditiva z E…

Skupina aditivov

Orbit

Drops

Mlečni puding z okusom kakava in s stepeno smetano

(POMURSKE MLEKARNE)

Nussig CORNY BIG

HARIBO

(bonboni)

Bonboni SMARTIES

DOMAČA MARELIČNA MARMELADA

(UWE)

Sirni namaz s smetano

(LJUBLJANSKE MLEKARNE)

Ime živila

Prisotni aditivi v živilu (imena)

Oznaka aditiva z E…

Skupina aditivov

Topljeni sir

(MERCATOR)

PIKNIK KLOBASA

Sušene mesnine

(SPAR)

Perutninska hrenovka

(Jata)

Pašteta

(MERCATOR)

Vrhunska goveja juha

(Maggi)

Zelenjavna kocka

(KNORR)

Coca-cola

Ime živila

Prisotni aditivi v živilu (imena)

Oznaka aditiva z E…

Skupina aditivov

Obarvana gazirana pijača

Žvečilni gumi

(ORBIT)

Mlečni puding z okusom vanilije

(POMURSKE MLEKARNE)

Izredno škodljivi dodatki. Če je le mogoče, se jim povsem izognite.

E102

Tartazin

Povzroča alergije, astmatične napade, migrene, zamegljen vid, srbečico, vnetje nosne sluznice, škrlatne kožne madeže. Povezujejo ga z tumorji ščitnice in poškodbami kromosomov. Še posebej je nevaren za osebe, preobčutljivih na aspirin ter za astmatike. V kombinaciji z E210 povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

E110

oranžno FCF

Povzroča želodčne težave, slabost, bruhanje, kožne izpuščaje, podobne koprivnici, otekanje kože, alergije, ledvične tumorje, poškodbe kromosomov, bolečine v trebuhu, poslabšanje prebave, zavračanje hrane. Povezujejo ga s tumorji pri poskusnih živalih. Še posebej nepriporočljiv za osebe, preobčutljivih na aspirin. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

E131

modro V

Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, srbečico, slabost, bruhanje, motnje v krvnem pritisku, drhtavico, ter težave pri dihanju in druge alergijske reakcije. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

E132

Indigotin

Isto kot E131. Povezujejo ga tudi z možganskimi tumorji.

E173

Aluminij

Povzroča številne alergijske reakcije, povezujejo ga z Alzheimerjevo boleznijo, povzroča osteoporozo.

E249

K nitrit

Rakotvoren. Povzroča težave pri dihanju, omotico in glavobol.

E250

Na nitrit

Dokazano rakotvoren. Povzroča hiperaktivnost.

E310

propil galat

Povzroča vzdraženje želodca ali kože, ter krvne motnje (metemoglobinemija). Potencialno rakotvoren.

E311

oktil galat

Enako kot E310.

E312

dodecil galat

Enako kot E310.

E620

glutaminska kislina

Enako kot E621.

E621

mononatrijev glutaminat

Povzroča glavobol, pekoč in ščemeč občutek v vratu in na podlakteh, napetost obraza, žejo, hladen znoj, omotico, slabost, diarejo, trebušne krče, motnje v srčnem ritmu. Povzroča možganske poškodbe pri laboratorijskih živalih.

E622

monokalijev glutaminat

Enako kot E621.

E950

acesulfam K

Povzročil raka pri poskusnih živalih, škodljivo vpliva na ščitnico.

E951

aspartam

Povzroča: glavobol (tudi zelo močan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespečnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, epileptični napadi, kožne poškodbe, izpuščaji, napadi tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, neobčutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krči (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srčnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.

E952

ciklamat

Povzroča migrene, je potencialno rakotvoren, povzročil raka in poškodbe na modih pri poskusnih živalih.

E954

saharin

Potencialno rakotvoren. Povzročil raka pri poskusnih živalih.

E924

K bromat

V večjih količinah povzroča slabost, bruhanje, diarejo, bolečine. Povzročil raka pri poskusnih živalih.


Škodljivi dodatki. Poskusite se jim povsem izogniti, če pa to ni mogoče, omejite zaužite količine na minimum.

E122

azorubin

Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, ter zadrževanje vode. Še posebej nepriporočljiv je za osebe, preobčutljive na aspirin in astmatike. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

E123

amarant

Lahko povzroči astmo, ekceme in hiperaktivnost. Pri laboratorijskih živalih povzročil poškodbe in smrt zarodkov. Potencialno rakotvoren.

E127

eritrozin

Povezujejo ga s tumorjem ščitnice in poškodbami kromosomov.

E235

natamicin

Povzroča slabost, bruhanje, anoreksijo, diarejo, vzdraženje kože.

E251

Na nitrat

Potencialno nevaren zaradi pretvorbe v nitrit v telesu.

E252

K nitrat

Dalj časa trajajoče uživanje že majhnih količin lahko povzroči slabokrvnost in vnetje ledvic. Pri zaužitju večje količine lahko povzroči močne bolečine v trebuhu, bruhanje, mišično oslabitev, omotico in nepravilen pulz. V nekaterih primerih se v želodcu pretvori v nitrit, ki je potencialno rakotvoren.

E320

butil hidroksianizol (BHA)

Povzroča alergijske reakcije in hiperaktivnost. Potencialno rakotvoren, povzroča raka pri poskusnih živalih.

E321

butil hidroksitoulen (BHT)

Enako kot E320.

E407

karagenan

Povezujejo ga z rakom in čirom na želodcu.

E421

manitol

Potencialen alergen. Povzroča diarejo, motnje v delovanju ledvic, slabost, bruhanje.

E508

K klorid

V večjih količinah povzroča čir na želodcu.

E553(b)

talk

Povezujejo ga z rakom na želodcu.

Pogojno škodljivi dodatki. Rizične skupine naj se jim povsem izognejo. Tudi za vse druge je priporočljivo, da se jim čimbolj izogibajo.

E100

kurkumin

Nepriporočljiv v primeru žolčnih kamnov, zlatenice, kolik in zastrupitve jeter.

E104

kinolinsko rumeno

Povzroča hiperaktivnost pri otrocih, ter dermatitis.

E107

rumeno 7G

Povzroča alergijske reakcije pri astmatikih in hiperaktivnost pri otrocih.

E124

rdeče R4

Povzroča alergijske reakcije, še posebej pri osebah, preobčutljivih na aspirin ter pri astmatikih.

E129

rdeče AC

Povzroča alergijske reakcije, še posebej pri osebah z občutljivo kožo. Povezujejo ga z rakom pri poskusnih živalih.

E155

rjavo HT

Povzroča alergijske reakcije pri astmatikih, ter ljudeh, preobčutljivih na aspirin. Povzroča preobčutljivost kože.

E174

srebro

Dolgotrajno redno uživanje lahko povzroči okvaro ledvic, ter modro-sivo barvo oči, nosa, nosnic, grla in kože.

E180

rubin

Zaostri simptome pri ljudeh z astmo, vnetjem nosne sluznice in koprivnico.

E210

benzojska kislina

Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, astmo, nevrološke motnje. V večjih količinah povzroča želodčne težave. V kombinaciji z E102 povzroča zelo močno hiperaktivnost pri otrocih.

E211

Na benzoat

Pri ljudeh z astmo, preobčutljivostjo na aspirin in koprivnico lahko povzroča poslabšanje simptomov, še posebej v kombinaciji z E102. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

E212

K benzoat

Enako kot E211.

E213

Ca benzoat

Enako kot E211.

E635

dinatrijev 5'-ribonukleotid

Povezujejo ga s kožnimi izpuščaji do 30 ur po zaužitju (odvisno od občutljivosti posameznika).

1510

etanol

Alkohol. Škodljivi učinki so splošno znani.

Manj škodljivi, vendar ne nenevarni dodatki. Previdno pri uporabi.

E120

karminska kislina

Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

E128

rdeče 2G

Povzroča težave, povezane s krvnim hemoglobinom in hiperaktivnost pri otrocih.

E133

modro FCF

Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

E151

črno PN

Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

E153

sajasto črno

Potencialno rakotvoren. Prepovedan v ZDA.

E154

rjavo FK

Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

E160(b)

anato

Povzroča koprivnico. Lahko povzroči hiperaktivnost pri otrocih.

E216

propil p-hidroksibenzoat

Povzroča alergijske reakcije.

E218

metil p-hidroksibenzoat

Povzroča alergijske reakcije, ki v glavnem prizadenejo kožo.

E220

žveplov dioksid

Povzroča astmatične napade, uničuje vitamin B. Težko prebavljiv za ljudi z okvaro ledvic.

E221

Na sulfit

Enako kot E220.

E222

Na hidrogen sulfit

Enako kot E220.

E223

Na metabisulfit

Enako kot E220.

E224

K metabisulfit

Enako kot E220.

E225

K sulfit

Enako kot E220.

E228

K hidrogen sulfit

Enako kot E220.

E264

amonijev acetat

Povzroča slabost in bruhanje.

E281

Na propionat

Povezujejo ga z migrenami.

E319

TBHQ

Povzroča slabost in bruhanje. Doza 5g je smrtna.

E334

vinska kislina

V večjih količinah povzroča črevesni katar.

E412

guar gumi

Povzroča slabost, napenjanje in krče.

E420

sorbitol

V večjih količinah lahko povzroči vetrove in ima odvajalen učinek.

E422

glicerol

V večjih količinah povzroča glavobol, žejo, slabost in povišan krvni sladkor.

E440(a)

pektin

V večjih količinah povzroča vetrove.

E441

želatina

Če je pridobljena iz živalskih virov jo povezujejo z možnostjo okužbe z BSE (bolezen norih krav).

E503

amonijev karbonat

Draži sluznico.

E626

gvanilna kislina

Lahko povzroči protin.

E627

dinatrijev gvanilat

Enako kot E626.

E629

kalcijev gvanilat

Enako kot E626.

E633

kalcijev inoziat

Enako kot E626.

E925

klor

Uničuje hranljive snovi, rakotvoren. Pogosto dodan pitni vodi.

E926

klorov dioksid

Glej E925.

E967

ksilitol

Pri poskusnih živalih povzročil ledvične kamne in imel odvajalen učinek.

Povsem nenevarni dodatki.

E101

riboflavin

vitamin B2.

E140

klorofil

Naravno barvilo zelenih rastlin.

E160(a)

karoten

Naravno barvilo v korenju in drugih rumenih in oranžnih sadežih. Človekov organizem ga pretvarja v vitamin A.

E160(d)

likopen

Naravno rdeče barvilo v paradižniku in številnih drugih sadežih. Zmanjšuje tveganje raka.

E160(e)

beta-apo-8'-karotenal (C30)

Naravno oranžno barvilo.

E160(f)

etilni ester beta-apo-8'-karotenske kisline

Naravno oranžno barvilo.

E161(b)

lutein

Naravno rumeno barvilo, prisotno v zelenih listih in drugod.

E161(g)

kantaksantin

Naravno rumeno barvilo, prisotno v gobah, ribah, famingovih peresih.

E162

betanin

Naravno škrlatno barvilo iz rdeče pese.

E163

antocianini

Naravno vijolično barvilo iz cvetja.

E170

kalcijev karbonat

Kreda. Neškodljiva v zmernih dozah.

E260

ocetna kislina

Sestavina jedilnega kisa, pridobljena iz lesnih vlaken.

E290

ogljikov dioksid

Mehurčki v gaziranih pijačah.

E300

askorbinska kislina

Vitamin C.

E306-E309

tokoferol

Vitamin E.

E322

lecitin

Emulgator, pridobljen iz soje, jajčnega rumenjaka, arašidov, koruze ali živalskih virov. Neškodljiv. V večjih količinah lahko povzroči želodčne težave.

E330

citronska kislina

Zaradi jezikovne pomote napačno razumljena kot škodljiva in celo rakotvorna. V resnici povsem neškodljiva naravna snov.

E341

kalcijev fosfat

Mineralna sol, gradnik kosti.

E343

magnezijev fosfat

Bistven mineral.

E375

niacin

Vitamin B3.

E381

amonijev feritni citrat

Bistven mineral.

E400

alginska kislina

Smola iz morskih alg.

E406

agar

Smola iz morskih alg.

E519

bakrov sulfat

Bistven mineral.

ADITIVI V HRANI

Aditiv je vsaka snov, ki je ne uporabljamo kot živilo in ne predstavlja običajne, tipične sestavine živila, ne glede na to, ali ima hranilno vrednost ali ne. Aditive dodajajo hrani iz več razlogov. Osnovni razlog za njihovo uporabo je povečanje obstojnosti živil in posledično podaljšanje roka njihove uporabnosti (ščitijo živilo pred oksidacijo). Vloga aditivov v živilih je tudi ta, da živila obarvajo, zgostijo, omogočijo mešanje vode in maščob, konzervirajo, okrepijo okus, osladijo, zakisajo, glazirajo in vzhajajo testo.

Aditiv ne sme predstavljati tveganja za zdravje potrošnika.

Testi na toksičnost

Aditiv mora dobiti dovoljenje za uporabo tako, da tisti, ki ga želi prodajati na trgu, zaprosi za dovoljenje posebno strokovno komisijo. Obvezen del prijave so tudi rezultati opravljenega testa na toksičnost. Test na toksičnost mora biti izveden po mednarodno predpisanih postopkih, običajno pa ga izvajajo na živalih ali na celičnih kulturah (bakterijah). O ustreznosti takšnih testov se danes že porajajo dvomi, ker ni povsem zanesljivo, ali je test na živali ali celici dober model za oceno toksičnosti preiskovane kemikalije. Človek se lahko odzove drugače kot žival ali bakterija, testiranje se izvaja samo za posamezno kemikalijo, v živilih pa ja koktajl aditivov in ne samo ena kemikalija. In nenazadnje, človek živi v povprečju dlje kot žival ali bakterija. Prav zato je dovoljenje za prodajo določenih aditivov omejeno na določeno obdobje. Jasno je torej, da lahko podvomimo, ali so nekateri aditivi, ki so trenutno dovoljeni, sploh varni.

Strokovnjaki v svetu so za aditive (brez arom) do zdaj že ugotovili:

· 540 skupin aditivov je zagotovo varnih,

· 320 skupin aditivov je razumno varnih,

· 70 jih lahko povzroči alergijo ali neželeni učinek

· 30 skupin aditivov pa lahko povzroči značilna tveganja za zdravje pri dolgotrajnem uživanju.

Razgledani potrošniki zagovarjajo stališče, da je bolje, če v živilu sploh ni aditivov. Prav zato potrošniki povprašujejo po izdelkih, ki ne vsebujejo aditivov. Zaradi sprememb v tehniki hlajenja in hitrega transporta do mesta predelave se je v resnici zelo zmanjšala uporaba določenih aditivov. Tudi sodobna tehnologija proizvodnje živil omogoča vedno manjšo uporabo aditivov. Potrošnik ima na izbiro vedno večjo izbiro dobre in zdrave hrane.

Aktivnosti dijakov

Na različnih embalažah izdelkov poiščite aditive v izbranih živilih in jih uvrstite v ustrezno skupino omenjenih aditivov:

· BARVILA (serija E 100),

· KONZERVANSI (serija E 200),

· ANTIOKSIDANTI (serija E 300),

· EMULGATORJI, GOSTILA, STABILIZATORJI (serija E 400),

· SREDSTVA ZA VZHAJANJE (serija E 500),

· OJAČEVALCI OKUSA (serija E 600),

· SLADILA (serija E900, razen sorbitola – E 420 in manitola –

E 421).

Če je na embalaži napisano samo ime (brez oznake E), potem s pomočjo ustrezne priložene tabele dodajte omenjeno številko E (pri barvilih upoštevajte tudi to, ali je barvilo naravno ali umetno) in zapišite vpliv tega aditiva na zdravje (njegov faktor tveganja ob zelo pogostem zaužitju).

BARVILA

Barvila (E 100 – E 180) so dodana živilom zaradi izboljšanja senzoričnih lastnosti živila. Razdelimo jih v naravna in umetna.

Naravna barvila so pridobljena iz rdeče pese, bezga, ribeza, korenja, paradižnika, jajčnega rumenjaka, …

Umetna barvila pa dodajajo živilom zato, ker naravne barve v samih živilih ne prenesejo tehnološke obdelave, ali pa so obarvana zato, da so privlačnejša.

(1) Ali je po vašem mnenju še kakšen vzrok za dodatek umetnih barvil živilom?

Navedite.

________________________________________________________________

(2) Katera naravna barvila bi lahko nadomestila navedena umetna barvila, ki so dodana pudingom, kosmičem, sadnim jogurtom in sladkarijam (predvsem bonbonom)?

Umetno barvilo, ki je navedeno v Tabeli 1 lahko nadomestimo z naravnim (izberite primerno naravno barvilo, ki lahko zamenja umetno barvilo).

Tabela 1: Umetno barvilo dodano živilu bi lahko nadomestili z naslednjim naravnim…

Umetno barvilo

Oznaka E

Nadomestimo ga

lahko z naslednjim

naravnim barvilom…

Oznaka E

Košenil rdeča A

E 124

Eritrozin (rdeča)

E 127

Kinoleinsko rumeno

E 104

Oranžno rumena S

E 110

Modra patent B

E 131

Zelena S

E 142

(3) Napiši molekulsko formulo naravnega barvila E 100 (kurkumin).

Molekulska formula: _____________________

(4) Obkroži vse funkcionalne skupine v zgoraj navedenem naravnem barvilu.

(5) »Oranžno rumena S« (E 110) umetno barvilo je azo barvilo. Katera funkcionalna skupina je značilna za azo barvila? Obkrožite jo na strukturi tega barvila.

Barvilo E 128 se je smelo uporabljati do 5. julija 2007 samo v določenih tradicionalnih izdelkih Velike Britanije (breakfast sausages, burger meat) in se v Sloveniji po nam znanih podatkih ni uporabljalo. Barvilo E 128 se v telesu razgradi do substance z imenom anilin, za katero velja, da je kancerogena.

(6) Zapišite formulo anilina (fenilamina), če veste, da je na aromatsko jedro vezana amino (-NH2) skupina, ki se med drugim nahaja tudi v aminokislinah.

KONZERVANSI

Konzervansi (E 200 – E 297) so snovi,ki preprečujejo ali pa omejujejo rast mikroorganizmov, kot so bakterije, plesni in kvasovke. Z dodatkom konzervansom živilom podaljšujejo njihov rok uporabnosti.

Suho sadje in zelenjava ter vino pogosto vsebuje žveplov dioksid (E 220) in sulfite (natrijev sulfit E 221). Te snovi reagirajo lahko z različnimi sestavinami v živilih in lahko zmanjšajo prehransko vrednost živila (uničujejo vitamine B kompleksa in povzročajo oteženo prebavo z okvaro ledvic).

Mesnim in ribjim izdelkom (trajnim in poltrajnim) dodajajo nitrite (kalijev in natrijev; E 249 in E 250) in nitrate (natrijev in kalijev; E 251 in E 252). Te snovi dodajajo zato, da preprečijo okužbe (npr. konzerv), hkrati pa zadržijo lepo barvo živila.

Nitrate dodajajo tudi trdim, poltrdim in polmehkim sirom, v organizem pa jih najpogosteje vnašamo z vodo in zelenjavo. V želodcu pri pomanjkanju kislosti bakterije reducirajo nitrat (V) v nitrat (III) = nitrit, pri čemer se v črevesju tvorijo kancerogeni nitrozoamini. Posebej v ribjem mesu nastaja močno karcinogena spojina – dimetilnitrozamin.

Benzojska kislina (E 210) in njene soli (natrijev benzoat E 211, kalijev benzoat E 212) upočasnijo rast mikroorganizmov in se hitro izločajo iz organizma, propionska kislina in njene soli (E 280 do E 283) pa preprečujejo razvoj glivic in plesni.

(1) S katerimi naravnimi snovmi lahko konzerviramo živila? (Pomislite na vlaganje kompotov in shranjevanje zelenjave doma).

________________________________________________________________

(2) Ali poznate kakšen naravni postopek konzerviranja (npr. zelenjave)?

________________________________________________________________

(3) Zapišite kemijsko reakcijo plinastega žveplovega dioksida z vodo do nastanka šibke kisline.

________________________________________________________________

(4) Zapišite kemijsko enačbo za reakcijo žveplove (IV) kisline z natrijevim hidroksidom z označenimi agregatnimi stanji. Katera sol pri tem nastane? Kakšna je njena E oznaka? V katerih živilih najdemo to snov kot dodatek?

Kemijska enačba za reakcijo z označenimi agregatnimi stanji:

________________________________________________________________

Ime nastale soli: __________________________________________________

E oznaka: __________;

Živila s tem dodatkom: _____________________________________________

(5) V Tabelo 2 zapišite specifična in kemijska imena ter kemijske formule za aditive z oznako E 249 do E 252, ki se dodajajo k dimljenim mesnim izdelkom, mesnim in ribjim izdelkom v pločevinkah, trdim ter poltrdim sirom. Kaj lahko povzročijo omenjeni aditivi ob prepogostem zaužitju živil, ki jih vsebujejo?

Tabela 2: Nitriti in nitrati

Oznaka E

Specifično ime

Kemijsko ime

Kemijska formula

Faktor tveganja ob prepogostem uživanju

E 249

E 250

E 251

E 252

(6) Veliko koncentracijo nitratov (V) vnesemo v organizem s pitno vodo in zelenjavo. Maksimalna koncentracija nitratov (V) v pitni vodi je 10 mg/L. Na izbranih etiketah plastenk ustekleničene vode preberite koncentracijo nitratov (V) in jo zapišite v priloženo Tabelo 3.

Tabela 3: Koncentracija nitratov (V) v ustekleničeni vodi

Primer ustekleničene vode

Koncentracija nitratov (V) v vodi

Voda Oda

Voda Dana

Voda Zala

(7) Zapišite kemijsko formulo za benzojsko kislino (na aromatsko jedro je vezana karboksilna skupina;) in poišči njeno E oznako.

Skeletna ali strukturna formula benzojske kisline: ________________________

Molekulska formula benzojske kisline: _________________________________

E oznaka za benzojsko kislino: ______________

Eksperiment: Benzojska kislina in njena sol (natrijev benzoat)

· V epruveto dajte nekaj kristalov benzojske kisline in dodajte 5 – 10 mL vode. Kaj lahko poveste o topnosti benzojske kisline? _________________________

· Nastali mešanici dodajte granulo ali dve trdnega natrijevega hidroksida (NaOH) in opazujte. Kaj lahko poveste?

________________________________________________________________

· Napišite kemijsko enačbo z označenimi agregatnimi stanji,ki je pri tem potekla.

________________________________________________________________

· Kako imenujemo kemijsko reakcijo, ki je pri tem potekla? ______________________________________________

· Zapišite ime soli, ki pri tem nastane. Kaj lahko poveste o topnosti te soli v vodi? Kakšna kemijska vez je v nastali soli?

Ime soli: ______________________________

· Topnost soli v vodi: DA NE

· Opredelitev kemijske vezi v soli: _____________________________________

· Poiščite E oznako za omenjeno sol in napišite nekaj živil, kjer je ta snov kot aditiv prisotna.

E oznaka soli: ________________________

· Živila, ki vsebujejo omenjeno sol kot aditiv: ___________________________________________________________

· Kakšen je faktor tveganja ob zelo pogostem uživanju živil z omenjenim aditivom? ___________________________________________________

ANTIOKSIDANTI

Antioksidanti (E 300 – E 321) preprečujejo porjavenje živila in žarkost maščob.

Kot antioksidanti so najbolj pogosto prisoten vitamin C (askorbinska kislina in njene soli): E 300 do E 302, vitamin E (tokoferoli): E 306 – E 309.

(1)

Eksperiment: Antioksidativne (redukcijske) lastnosti vitamina C (askorbinske kisline)

Jabolko razrežite na polovico. Eno polovico pokapajte s sokom limone ali pomaranče, druga polovica služi za primerjavo. Obe polovici pustite stati na zraku pol ure. Opišite spremembe.

______________________________________________________________

· Struktura vitamina C:

· Specifično (kemijsko ime) za vitamin C: ______________________________

· E oznaka vitamina C: _____

· E oznaka soli askorbinske kisline: _________ in ________

· Topnost vitamina C v vodi: DA NE

· Živila v katerih je pogosto prisoten vitamin C kot aditiv:

______________________________________________________________

(2) Vitamin E vsebujejo olja, maslo in margarina, saj preprečuje ali upočasnjuje oksidacijo maščob. Izpolnite tabelo 4.

Tabela 4: Lastnosti vitamina E

Specifično ime za vitamin E

E oznaka vitamina E

Topnost v vodi

Spada med …

Funkcionalne skupine v molekuli vitamina E

(3) Zapišite vse značilne funkcionalne skupine v molekuli vitamina E (tokoferola).

Značilne funkcionalne skupine v vitaminu E so:

EMULGATORJI, STABILIZATORJI IN GOSTILA, ŽELIRNA SREDSTVA, MODIFICIRAN ŠKROB, UTRJEVALCI,…

Emulgatorji, stabilizatorji, gostila (E 322 – 495) preprečujejo ločevanje vodnega dela živila od maščobnega ter tako vplivajo na stabilnost živila.

Čokoladi in majonezi je dodan lecitin (E 322). Je emulgator, ki ga pridobivajo iz soje, jajčnega rumenjaka, koruze, arašidov ali živalskih virov. Marmeladi, pudingu in sladoledu je dodan pektin (E 440). Stabilizatorji, npr. moka karube (E 410), pa vplivajo na to, da se nastala mešanica ne bi »razmešala«. Pogosto uporabljena skupina E 400 so gliceridi (E 471), fosfati (E 450 do E 452), guar gumi (E 412) in karagenan (E 407).

Mešanica olja in vode je hetrogena zmes.

(1) Kaj je značilno za heterogeno zmes?

______________________________________________________________

(2) Kako bi zmes »olje – voda« spremenili v homogeno zmes? Katero snov bi morali dodati? ____________________________________________________

Eksperiment:

Preveri to še praktično. Zmesi olja in vode dodaj nekaj zrnc ustreznega emulgatorja in opazuj dogajanje.

(3) V katerem poznanem živilu to s pridom uporabljajo? ___________________

(4) Na številnih živilih (coca-coli), instant mešanicah za kavo in številnih pudingih ter drugih živilih so prisotna sredstva proti sprijemanju (to so različne oblike fosfatov).

Kateri aditiv je prisoten v coca-coli? Preberite etiketo.____________________

Fosfati nimajo toksičnega delovanja. Velike količine fosfatov lahko vežejo kalcij. Kako se to kaže pri odraslem človeku? ________________________________________________________________

(5) Guar gumi, ki se uporablja kot zgoščevalno sredstvo, je po svoji funkciji polisaharid. V Sloveniji je dovoljen v džemih, marmeladah in sadnih pripravkih. Poiščite njegovo E oznako. _____

Preko sistema hitrega obveščanja za živila in krmo (RASFF) je Švica v začetku avgusta 2007 obvestila države EU o možni kontaminaciji aditiva guar gumi (E 412), indijskega porekla, z dioksini in pentaklorofenolom. Po podatkih Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije omenjeni aditiv ni bil dobavljen v Slovenijo, ne glede na to pa so sproženi določeni postopki poostrenega uradnega nadzora.

Katere naravne polisaharide poznate? _________________________________

SREDSTVA ZA VZHAJANJE

Sredstva za vzhajanje (E 500) so snovi, ki sproščajo pline in tako povečajo prostornino različnih vrst testa.

(1) Ena takih snovi je natrijev hidrogenkarbonat (soda bikarbona). Zapišite urejeno kemijsko reakcijo z označenimi agregatnimi stanji za termični razpad natrijevega hidrogenkarbonata v natrijev karbonat (soda), ogljikov dioksid in vodo.

______________________________________________________________

OJAČEVALCI OKUSA

Ojačevalci okusa so kemikalije (E 600), ki prevarajo naše brbončice, tako da mislimo, da ima živilo več okusa ali pa boljši okus, kot bi ga imelo, če tega aditiva ne bi bilo v živilu. Najbolj razširjen je natrijev glutamat (E 621).

(1) V katerih živilih je najpogosteje prisoten aditiv z oznako E 621?

______________________________________________________________

SLADILA

Sladila kot aditivi ( serija E 900) razen (sorbitola – E 420 in manitola – E 421) dajo občutek sladkosti, vendar vsebujejo veliko manj kalorij. Zanje pa je znano, da povzročajo alergije. Pogosto jih uporabljamo v živilih z dietno prehrano in takih z zmanjšano kalorično vrednostjo. To so različne gazirane pijače (»light«), jogurti, žvečilni gumiji. Sladil ne smejo uporabljati v živilih za dojenčke in otroke do starosti treh let.

Umetna sladila, ki se najbolj pogosto uporabljajo, so

· saharin (E 954),

· ciklamat (E 952),

· aspartam (Nutra Sweet) (E951),

· acesulfam-K (E 950).

Saharin je sintentiziran leta 1879. Je 500-krat slajši kot saharoza (običajni kuhinjski sladkor C12H22O11). Izloča se nespremenjen v urinu, in zato dolgotrajen vnos lahko izzove raka urinskih poti.

Ciklamat je sintentiziran leta 1937. Je 30-krat slajši kot saharoza. Odporen je na kisline in povišane temperature.

(1) Kako se imenuje komercialni izdelek, ki vsebuje kombinacijo saharina in ciklamata? ____________________________________________________

(2) Aspartam je sintentiziran leta 1969. Je 200-krat slajši od saharoze. Metabolizira se do asparaginske kisline in fenilalanina. Ob prepogostem uživanju izdelkov s tem sladilom je večji faktor tveganja za rak maternice in možganov. Katera živila so najpogosteje sladkana z aspartamom?

________________________________________________________________

(3) Acesulfam-K je nekalorično umetno sladilo. Odkrito je bilo leta 1967 s strani nemškega podjetja Hoechst AG.

Je 180-200x bolj sladek od naravnega sladkorja, podobno kot aspartam. Ker ima poseben priokus, ga uporabljajo v kombinaciji z večimi drugimi umetnimi sladili. Je temperaturno stabilen, kar omogoča uporabo v pekarstvu ter izdelkih, ki potrebujejo dolgo življenjsko dobo.

(4) Sorbitol je sladilo, ki je pogosto dodano marmeladam. Poiščite njegovo oznako E. _______

(5) Na etiketi žvečilnih gumijev preberite vse sestavine in jih izpišite.

Sestavine v žvečilnih gumijih:

 

Sponzorji: