| EKO MENI |
| Prispeval Marija Žigart, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor |
|
Dijaki so pod mentorstvom Darinke Zorko pripravljali Eko meni. Pripravili so recepture, pri katerih so uporabljali eko živila in skušali pripraviti okusen, energijsko zadosten in na oko prijeten meni - Eko kosilo. Diajki so pripravili naslednje JEDI IZ EKOLOŠKIH ŽIVIL: Na maslu popražimo jušno zelenjavo in na kocke narezano kolerabico, pomokamo in zalijemo z vodo ali juho. Jed začinimo s soljo in poprom, lahko dodamo tudi na kocke narezan krompir. Zmehčana živila, pretlačimo . Po potrebi juhi dodamo nekoliko smetane in limoninega soka Posebej skuhamo ajdovo kašo in jo potresemo po juhi. POLNJENE PIŠČANČJE RULADICE Z JEŠPRENOM IN JURČKI V PEHTRANOVI OMAKI Iz piščančjega fileja narežemo zrezke, jih potolčemo in začinimo s soljo in poprom. Nadevamo jih z nadevom in pazljivo zavijemo. Povežemo jih z vrvico in popečemo v ponvi , kasneje podušimo. Tik pred koncem dušenja vložimo v omako še sesekljan pehtran. KROMPIRJEVI -GRAHAM ŠTRUKLJI Z BLITVO Krompir skuhamo, ga pretlačimo, dodamo margarino in sol. Ohlajeni masi dodamo še jajce in graham moko, ter na hitro zgnetemo. Nato testo razvaljamo in ga nadevamo z blanširanimi listi blitve. Previdno zvijemo in skuhamo. Kuhane ponudimo k polnjenim piščančjim roladicam. JOGURTOVA STRNJENKA Z MALINOVO OMAKO Bio jogurtu dodamo sladkor v prahu, stepeno sladko smetano in topljeno želatino, dodamo še limonin sok in vanilin. Pripravljeno maso damo v naoljene modele in postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi. Malinovo omako pripravimo tako, da maline sladkamo, dušimo in pretlačimo. Pripravljeno omako ponudimo s strnjenko. |


