| NAREDIMO ZDRAVJU ZDRAVE TEMELJE |
| Ekošole poročajo - Šole |
| Written by Barbara Kocjan, Katja Kocjan Plut, OŠ MIRANA JARCA ČRNOMELJ |
| Wednesday, 11 March 2009 16:16 |
|
There are no translations available. V mesecu decembru se je za učence šestih razredov odvijal naravoslovni dan na temo zdrava prehrana. Prvi dan so imeli vsi učenci predavanje, ki ga je izvedla zunanja sodelavka, gospa Marinka Nagode, ki je zadolžena za zdravstveno vzgojo mladih v Zdravstvenem domu Črnomelj. Po končanem predavanju je sledilo še reševanje ankete in razprava. Drugi dan so bili učenci razdeljeni v skupine in so naravoslovni dan kombinirali s tehničnim dnem na temo les. V skupinah so izvajali praktično delo – priprava zdravega kosila: piščančje zelenjavna rižota z rjavim rižem, solata iz koruze in zelene paprike in sadna solata. Cilji naravoslovnega dne: učenci - se zavedo, da je posledica hrane z ustrezno hranilno in energijsko vrednostjo zdravje: - ugotavljajo stanje lastne prehranjenosti; - načrtujejo ukrepe za izboljšanje stanja; - učijo se pravilnega ravnanja z zelenjavo in sadjem, da ohranimo čim več vitaminov in mineralov; - ugotovijo, da je pravilno pripravljen rjavi riž še bolj okusen od glaziranega.
Matejka Skrbinšek, vodja naravoslovne dejavnosti Barbara Kocjan in Katja Kocjan Plut, ekokoordinatorici
|
